Luchtdichtheidsmeting
Duidelijk inzicht in ongewenste luchtlekken
van woningen en (grote) utiliteitsgebouwen.
Wat is een luchtdichtheidsmeting?
Een blowerdoortest, ook wel luchtdichtheidstest of QV10 meting genoemd, is een belangrijke methode om de luchtdichtheid van uw gebouw vast te stellen. Deze meting is van grote waarde, omdat luchtdichtheid direct bijdraagt aan de energie-efficiëntie en het comfort van het binnenklimaat. Volgens het bouwbesluit is de officiële term luchtdoorlatendheidsmeting. Tijdens de test plaatsen we een grote ventilator (blowerdoor) in de deuropening van de woning of gebouw. Daarmee creëren we onderdruk of overdruk, zodat luchtverplaatsing zichtbaar wordt.
Met behulp van een rooktest en/of een warmtebeeldcamera (thermografie) brengen we in kaart waar ongewenste luchtlekken zich bevinden. Omdat we de rooktest combineren met thermografisch onderzoek, is het niet nodig om de volledige woning met kunstmatige rook te vullen.
Wanneer is een blowerdoortest nodig?
1. Nieuwbouwwoningen en bouweisen
Nieuwbouw moet voldoen aan strenge bouweisen, waaronder een BENG-berekening. Indien er niet met de forfaitaire waarden voor infiltratie wordt gerekend dan dient de ingevoerde waarde aangetoond te worden middels een blowerdoortest.
De test wordt meestal uitgevoerd nadat de luchtdichtingsmaatregelen zijn aangebracht, maar vóór de volledige afwerking. Op dat moment kunnen luchtlekken nog eenvoudig worden opgespoord en verholpen.
Een test ná de volledige afwerking is ook mogelijk, al is het opsporen en dichten van lekkages dan vaak lastiger.
2. Nul-op-de-meterwoningen en passiefhuizen
Bij nul-op-de-meterwoningen is optimale luchtdichtheid essentieel. U wilt immers voorkomen dat koude lucht naar binnen dringt en warmte onnodig verloren gaat.
Wie streeft naar een passiefhuis, ontkomt niet aan een blowerdoortest. Deze test is verplicht voor het verkrijgen van het passiefhuiscertificaat en vormt een belangrijk bewijs van de luchtdichtheidsprestatie.
3. Renovatie en energiebesparing
Ook bij renovaties kan een blowerdoortest van grote waarde zijn. Zelfs als een woning of gebouw goed geïsoleerd is, kan lucht toch nog ontsnappen of naar binnen komen. Dit zorgt voor onnodig energieverlies.
Projecten met specifieke eisen
Dankzij onze ruime expertise in zowel het opstellen van BENG-berekeningen als het uitvoeren van luchtdichtheidsmetingen en thermografie, bieden wij een compleet dienstenpakket om uw project van begin tot eind te ondersteunen.
Wij gaan graag met u in gesprek om de mogelijkheden voor uw project te verkennen. Wij voeren luchtdichtheidsmetingen uit in uiteenlopende gebouwen: van woningen, kantoren, winkels en scholen tot magazijnen, opslagruimtes, datacenters, fabrieken, ziekenhuizen, vakantiewoningen en cultuur- of sportaccommodaties.

FAQ
Wat is een blowerdoortest?
Een blowerdoortest, ook wel een luchtdichtheidsmeting genoemd, is een methode om te bepalen hoe luchtdicht een gebouw is. Deze test maakt het mogelijk om luchtlekken op te sporen, de energie-efficiëntie te verhogen en bij te dragen aan een gezond en comfortabel binnenklimaat.
Is een luchtdichtheidsmeting verplicht?
Voor bestaande bouw geldt momenteel nog geen verplichting om een luchtdichtheidsmeting uit te laten voeren. Bij nieuwbouw is deze meting wél verplicht, mits in de BENG-berekening (voorlopig energielabel) is uitgegaan van een specifieke luchtdichtheidswaarde. Het wordt eveneens aangeraden bij renovatieprojecten ter verbetering van de energie-efficiëntie.
Wat is QV10-waarde?
De QV10-waarde geeft de luchtdoorlatendheid van een gebouw weer. Deze waarde drukt uit hoeveel liter lucht per seconde per vierkante meter ontsnapt bij een drukverschil van 10 Pascal. Daarmee wordt gemeten hoeveel lucht het gebouw verlaat via ongewenste kieren en openingen, dus anders dan via de geplande ventilatievoorzieningen in de gebouwschil.
Wat zijn de kosten van een luchtdichtheidsmeting?
De kosten van een luchtdichtheidsmeting variëren afhankelijk van diverse factoren, zoals de omvang en complexiteit van het gebouw. Voor een offerte op maat kunt u het beste rechtstreeks contact opnemen met Bosser Energie Prestatie. Bij meerder luchtdichtheidsmetingen geldt een staffelkorting.
Wat zijn de kosten van een luchtdichtheidsmeting?
De kosten van een luchtdichtheidsmeting variëren afhankelijk van diverse factoren, zoals de omvang en complexiteit van het gebouw. Voor een offerte op maat kunt u het beste rechtstreeks contact opnemen met Bosser Energie Prestatie. Bij meerder luchtdichtheidsmetingen geldt een staffelkorting.
Draagt een luchtdichtheidsmeting bij aan het verbeteren van mijn energielabel?
Dit hangt af van het bouwjaar en de staat van de woning. Wij voorzien u graag van de juiste inzichten, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Hoeveel blowerdoortests zijn er nodig bij appartementen of grotere gebouwen?
Bij grotere gebouwen of appartementencomplexen volstaat het meestal om een representatief deel van de woningen te testen op luchtdichtheid. Volgens richtlijnen zoals NEN 2686 en ISSO 82.1 wordt aangeraden om minimaal 10% van de woningen te meten. Daarbij is het belangrijk dat verschillende woningtypen worden meegenomen om variaties in bouwstijl en techniek goed te beoordelen.
Kunnen er mensen aanwezig zijn in het gebouw tijdens een meting?
Onze voorkeur gaat hier niet naar uit. Het is echter wel mogelijk, mits tijdens de meting niemand het gebouw verlaat. In alle gevallen dienen alle ramen en deuren gesloten te blijven.