skip to Main Content

Wat is een BENG berekening?

Sinds 1 januari 2021 moeten alle nieuwbouwprojecten – zowel woningen als utiliteitsgebouwen met verblijfsruimten – voldoen aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). De gecertificeerde energielabel adviseurs van Bosser zijn gespecialiseerd in het opstellen van een BENG-berekening, die vereist is voor het verkrijgen van een voorlopig energielabel.

Onze experts beschikken niet alleen over de juiste kennis, maar ook over de benodigde certificeringen om een verplichte detailopname van de energieprestaties van de woning uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat na de bouw en oplevering een definitief energielabel kan worden verstrekt.

beng

Factoren bij een BENG-berekening?

Een BENG-berekening houdt rekening met alle factoren die invloed hebben op het gebouwgebonden energiegebruik. Dit omvat onder andere:

  • De bouwkundige schil (afmetingen, isolatie, luchtdichtheid)

  • Verwarming, ventilatie en koeling

  • Isolatieprestaties

  • Opwarming door zoninstraling

  • Verlichting (alleen bij utiliteitsgebouwen)

  • Aanwezigheid van zonnepanelen of andere duurzame energieopwekking

Deze factoren worden in de berekening verwerkt binnen drie categorieën:

  1. Algemene gegevens – Gebouwsoort, gebruiksfunctie, nieuwbouw of bestaand gebouw

  2. Bouwkundige aspecten – Afmetingen, isolatiewaarde, luchtdichtheid en beschaduwing

  3. Technische aspecten – Aanwezige installaties voor ventilatie, verwarming, koeling en energieopwekking

Aannames en compensaties BENG

Voor een omgevingsvergunning is een BENG-berekening verplicht. In deze vroege fase zijn echter nog niet alle details van het gebouw definitief, waardoor aannames worden gemaakt. Dit kan de uiteindelijke energieprestatie beïnvloeden.
Om te voorkomen dat een minder gunstige definitieve berekening leidt tot een slechter energielabel, is het belangrijk om eventuele verschillen tijdens de bouw te compenseren.

Bijvoorbeeld:

  • Als er vanwege kosten wordt gekozen voor een minder energiezuinige verwarmingsinstallatie, kan dit gecompenseerd worden door extra energieopwekking, zoals meer zonnepanelen.

Door tijdens de bouw actief rekening te houden met BENG-eisen, kan worden gezorgd voor een optimaal energieprestatieniveau en een gunstig energielabel bij oplevering.

Beng-eisen voor nieuwbouw

Bij de bouw van nieuwe woningen en gebouwen in Nederland gelden de BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Deze eisen zijn onderverdeeld in drie pijlers:

Energiebehoefte (BENG 1 – EP1, kWh/m² per jaar)
Dit geeft aan hoeveel energie nodig is voor verwarming en koeling van een gebouw. Factoren zoals isolatie, luchtdichtheid, koudebruggen, glasoppervlak en gebouwvorm (geometrie) spelen hierbij een grote rol. Daarnaast beïnvloeden zoninstraling en oriëntatie van het gebouw de energiebehoefte.

Primair fossiel energiegebruik (BENG 2 – EP2, kWh/m² per jaar)
Dit omvat het totale primaire fossiele energieverbruik, inclusief verwarming en koeling, warm tapwater, ventilatie, systeemverliezen (zoals leidingverliezen), hulpenergie (zoals pompen), rendement van installaties.

Aandeel hernieuwbare energie (BENG 3 – EP3, %)
Dit percentage geeft aan hoeveel van het totale energiegebruik afkomstig is uit hernieuwbare bronnen. Het wordt berekend door de hernieuwbare energie te delen door het totale primaire energieverbruik.

Energielabel aanvragen

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 64 MB.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Back To Top